Tørrfisk

Vi er stolt produsent av Tørrfisk fra Lofoten

Det tradisjonsrike Lofotfisket

Tørrfisk fra Lofoten er et resultat av Lofotfisket, som foregår i perioden januar – april hvert år. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet skreið og betyr «fisk som skrider» altså vandrer. Hver vår vandrer skreien fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Skrei er muskuløs, fast i kjøttet, har lite fett – og er derfor perfekt for tørking.

Bearbeiding og henging

Dagsfersk skrei blir rensket og hodekappet. To og to fisker knyttes sammen rundt halen, og henges på fiskehjell. Naturen gjør resten av jobben. Vind, sol, temperatur, snø og regn preger kvaliteten, smaken og fargen på tørrfisken. Derfor er det ulik smak på tørrfiskene.

Tørking og innhøsting

Lofotens natur og klima har i mer enn tusen år vært perfekt for tørking av skrei. Fisken henger på hjell i flere måneder til den blir tørr i mai/juni. Tørrfiskprodusentene bruker sin erfaring og kunnskap når de vurderer det rette tidspunktet for innhøsting – akkurat som vinbonden.

Modning og utvelgelse

Fisken modnes på lager i flere måneder, akkurat som vin og ost lagres for å få den rette smaken. Hver eneste tørrfisk blir sortert etter kvalitet, tyngde, lengde, farge, lukt og utseende. Kvalitetssortereren, Vrakeren, sorterer tørrfisken i kvalitetsgrupper. Det finnes 20
forskjellige kvalitetskategorier, og det er kun den beste fisken som får status som Tørrfisk fra Lofoten.

Måltidet

Tørrfisk vannes ut før den brukes. Utvannet tørrfisk er rene proteiner, fra rent hav, med en unik smak og rikt næringsinnhold. Ett kilo tørrfisk har samme næringsinnhold som fem kilo fersk torsk.

Italia har importert tørrfisk fra Lofoten i flere hundre år, der brukes utvannet tørrfisk både til hverdagsmat, i høytider og på de beste gourmetrestauranter. I Italia brukes tørrfisk med stor variasjon til forretter og hovedretter. I Norge brukes tørrfisk mest til lutefisk. På norske
restauranter tar kokkene nå i større grad i bruk tørrfisk, og setter sitt eget preg på tørrfiskmåltidet med inspirasjon fra Norge og resten av verden.

Miljøvennlig og bærekraftig

Skreifisket er strengt regulert med kvoter. Det betyr at uttaket av fisk bevarer en betinget fornybar ressurs. Selve fangsten og produksjonen er miljøvennlig, og setter et beskjedent CO2-avtrykk.

Kilde:Tørrfisk fra Lofoten

Besøksadresse

Astrup Lofoten AS
Marka 53
8063 Værøy

Kontakt oss

Åpningstider

Mandag: 08-16

Tirsdag: 08-16

Onsdag: 08-16

Torsdag: 08-16

Fredag: 08-16

Lørdag: Stengt

Søndag: Stengt

Copyright © Astrup Lofoten AS 2024